Głośna praca

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • labad
    Classic
    • 2007
    • 6

Głośna praca

Zamieszczone przez splawik
    kenw, To ja czekam na jazde próbną na najbliższym spocie :szeroki_usmiech Czyżby to już w ten czwartek hehe :diabelski_usmiech
    Tylko nie zapomnij pampersów
  • marnik79
    Drive
    • 2006
    • 76

Głośna praca

Ubiegłej zimy to spostrzegłem, teraz potwierdziłem. W trakcie jazdy w temperaturach poniżej ok. -12C wzrasta bardzo głośność silnika. Mówię tu o jeździe w trasie, przy rozgrzanym silniku. Jest to do tego stopnia męczące, że prędkość rzędu 120km/h staje się trudna do zniesienia. To takie buczenie silnika na wyższych obrotach. Wystarczy, że temp. wzrośnie do -5C i już jest o wiele ciszej w aucie.
    I tu moje pytanie: czy zauważyliście coś podobnego? Wiem że to mogą być odczucia dla każdego subiektywne (typu "głośniej"), ale mówię - utwierdziłem się w tym przekonaniu z ubiegłego roku.
    Teraz Laguna II 2,0 dci 150KM ...
    Octavia II kombi 1,9 TDI również w stajni w rodzinie

Komentarz

• diesel
      Drive
      • 2006
      • 63

bo chyba inna dawka paliwa jest, a co do moich odczuc to sie nie wypowiadam bo moja jest caly czas glosna :lol: pozdr.

Komentarz

• marnik79
        Drive
        • 2006
        • 76

Znaczy większa dawka?
        Bo spalanie też przeważnie jest większe wtedy o ok. 0,5/100.

Komentarz

• diesel
          Drive
          • 2006
          • 63

no raczej tak, wieksza dawka aby ulatwic rozruch w minusowych temp.(swiece tez dluzej podgrzewaja komore)

Komentarz

• jlupino
            Rider
            S_OCP Member
            • 2006
            • 362

Zamieszczone przez diesel
            no raczej tak, wieksza dawka aby ulatwic rozruch w minusowych temp.(swiece tez dluzej podgrzewaja komore)
            Przeciez kolega nie pisze o rozruchu zimnego silnika,tylko o jezdzie na rozgrzanym przy niskich temp.Wtedy swiece juz nie podgrzewają zadnej komory.
            Jaro

Komentarz

• diesel
              Drive
              • 2006
              • 63

aaa no to fakt musze uwazniej czytac :P

Komentarz

• chester121
                L&K
                • 2005
                • 1053

ja nie zauwazylem zadnej roznicy w glosnosci auta
                skoro silnik masz rozgrzany do 90stC to chyba dla niego nie ma wplywu jaka ejst temp na zewnatrz, wiec moze to cos innego np uszczelki (w ujemnych temp moga lekko twardniec i wtedy moze ci cos nie dociska :roll: ale to jest tylko moja sugestia )

Komentarz

• Masmo
                  L&K
                  • 2005
                  • 1145

Re: Głośna praca

Zamieszczone przez marnik79
                  Ubiegłej zimy to spostrzegłem, teraz potwierdziłem. W trakcie jazdy w temperaturach poniżej ok. -12C wzrasta bardzo głośność silnika. Mówię tu o jeździe w trasie, przy rozgrzanym silniku.....
                  Rozumiem że ta trasa to więcej niż kilka km. Bo moja Octa tak naprawdę rozgrzewa sie dopiero po 15-20 km.
                  Jeśli tak to dziwne i nie powinno tego być. Na jakim oleju jeździsz??
                  Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• marnik79
                    Drive
                    • 2006
                    • 76

Olej mam full synth 5W40 Castrol GTD magn i ma jakieś 6 tys przebiegu, więc świeży. Po napisaniu postu zrobiłem jeszcze 800 km, już w temp -2C i żadnych odgłosów. Czyli tylko jak duży mróz. A może to silnik na mnie warczy ze złości, że go przepier... po takim zimnie? :lol:
                    W aucie wszystko w zasadzie gra, więc to mnie tak troszke zastanawia.

Komentarz

• Piotrek-Piła
                      Drive
                      • 2010
                      • 91

witam
                      Zauważyłem ostatnio u siebie w 01 z 2005roku 1,6 benzynka BFQ następującą rzecz. Jak odpalam zimne autko (przeważnie jest to rano z garażu) to moja skodzinka głośno pracuje. Myślałem że to tłumik, ale pojechałem na kanał i tłumik jest OK. Wczoraj podniosłem maskę i okazało się że to coś z silnika.
                      Jak jest już rozgrzany prawie silnika nie słychać .
                      Może ktoś mi pomóc co to może być??
                      Piotrek
                      Moja Skodzinka http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=34434

Komentarz

Pracuję...